חיפוש

פטרת הציפורניים

פטרת הציפורניים הינה זיהום פטרייתי שמופיע בציפורניים. פטרת הציפורניים יכולה להופיע בציפורניים של הידיים ובציפורניים של הרגליים כאשר פטרת הציפורניים ברגליים נפוצה הרבה יותר. מדובר בזיהום פטרייתי מדבק מאוד. מלבד המראה הלא אסטטי של פטרת הציפורניים מדובר בזיהום שדורש טיפול.כיום מעבר לטיפול בפטרת הציפורניים על ידי נטילת תרופות, ניתן לטפל בפטרת על ידי מריחת לק רפואי טיפול על ידי לייזר ומספר טיפולים טבעיים שמסייעים להעביר את הזיהום הפטרייתי בציפורניים.

מהם הגורמים לפטרת הציפורניים?

פטרת בציפורניים מהווה כ20% מכלל המחלות והזיהומים שפוגעים בציפורניים ומקורה של הפטרת בשני סוגי פטריות עיקריים. הראשון- דרמטופיטים, הינו הסוג של הפטריות שהינו הגורם השכיח ביותר להיווצרות פטרת בציפורניים. הסוג השני הינו שמרים- וזהו סוג שנפוץ בעיקר אצל אנשים שמרבים להשרות את הידיים שלהם במים. כמו כן יש מספר סוגים נוספים של פטריות ואף עובדים שפוגעים בעיקר בציפורניים של אנשים מבוגרים מגיל שישים ומעלה, אשר הציפורניים שלהן נחלשות עם השנים ולכן הופכות לחשופות יותר לזיהומים פטרייתיים והיווצרות של פטרת הציפורניים. כמו כן , פטרת הציפורניים כמו כל הפטריות גדלה ומתפתחת בעיקר במקומות שהם לחים וחמים ולכן מומלץ להימנע מנעילת נעליים סגורות לזמן ממושך.

מהם הסימנים המעידים על פטרת הציפורניים?

  1. כאשר הציפורניים מתעבות באופן פתאומי ומשנות את צורתן
  2. כאשר צבעה של הציפורן משתנה ללא סיבה והוא נהיה כהה ועכור
  3. במידה והציפורניים נהיות צהובות או חומות אפילו בחלקן
  4. ציפורניים הנשברות ומתנתקות מהאצבעות.

במידה ואחד או יותר מהסימנים האלה הופיעו אצל המטופל עליו לגשת לבדיקת רופא על מנת לאבחן ולאשר האם אכן מדובר בפטרת הציפורניים.

כיצד מטפלים בפטרת הציפורניים?

כאשר מתפתח זיהום בציפורנים של הרגליים או בציפורניים של הרגליים יש לגשת לרופא על מת לבצע בדיקת מעבדה ולאבחן את סוג הפטרייה ואת הזיהום שגרם להופעת הפטרת. ניתן לאבחן את סוג הפטרת תחת בדיקת מיקרוסקופ ובמידת הצורך לגרד או לגזור חלקי מהציפורן בתנאי מעבדה על מנת לאבחן בצורה מדויקת האם מדובר בפטרת הציפורניים. במידה ואותו מטופל נוטל תרופות או מטפל בפטרת על ידי מריחת משחות- עליו להפסיק ליטול את התרופות ולמרוח את המשחות כשבועיים לפני האבחון על מנת שהאבחון של הפטרת יהיה כמה ביותר מדויק.

סוגי הטיפולים בעזרתם ניתן לטפל במצב של פטרת הציפורניים

  1. נטילת תרופות אנטי פטרייתיות לטיפול בפטרת הציפורניים- תרופות אלה יעילות במיוחד לטיפול במקרים קלים עד קשים של פטרת הציפורניים ומורחים אותם ישירות על הציפורניים לפי הוראות השימוש. במקרים בהם המשחות המקומיות לא מספקות ניתן ליטול תרופות אנטי פטרייתיות על ידי שתיית כדורים.
  2. מריחת לק מיוחד על גבי הציפורניים לטיפול בפטרת הציפורניים- לקים מסוג זה מכילים ריכוזים שונים של חומרים שהוכחו כיעילים נגד טיפול בפטרת. עם זאת השימוש בלק יעיל בעיקר בשלבים הראשונים כאשר הפטרת רק מתחילה להתפתח ומונע ממנה להמשיך להתפתח.
  3. שימוש בטכניקת לייזר לטיפול בפטרת הציפורניים- הטיפול בלייזר לפטרת הציפורניים הינו טיפול יחסית חדש והוא פועל בצורה כזו שהלייזר חודר לעומקה של הציפורן ועל ידי כך הוא פוגע ישירות בגורם לפטרת ומחסלו. יש לבצע מספר טיפולים בלייזר על מנת להיפטר לגמרי מפטרת הציפורניים.

יש הטוענים שטיפול טבעי שעוזר לטיפול ומניעה של פטרת הציפורניים הוא לטבול את הרגליים בקערה של מים פושרים מהולים בכמות גדולה יחסית של מלח למשך כעשר דקות ביום כל יום למשך חודש וכבר לאחר חודש ניתן לראות שיפור משמעותי במצב.

כיצד ניתן למנוע הידבקות  והיווצרות של פטרת הציפורניים?

פטרת הציפורניים הינה זיהום מאוד מדבק העובר בין בני אדם ולכן גם אתם לא סובלים מפטרת הציפורניים אתם יכולים בקלות להידבק או לפתח את הפטרת. ישנם מספר דברים שיש להקפיד עליהם על מנת להימנע מהידבקות או התפתחות של פטרת הציפורניים:

  1. יש להימנע מנעילת נעליים סגורות וגריבת גרביים לאורך זמן ולדאוג לאוורר את הרגליים.
  2. הקפדה על שמירה על יובש וניקיון ברגליים כולל החלפת גרביים אם יש צורך.
  3. במקלחות משותפות ובחדרי הלבשה יש להקפיד על נעילת נעליים ולהימנע מללכת יחפים. ככלל מומלץ להימנע מהליכה ללא כפכפים או נעליים במקומות ציבוריים.
  4. נשים אשר עושות בניה או מריחת לק על הציפורניים עלולות לסבול ממצב של פטרת. במידה והופיעה פטרת יש להסיר את הבנייה ואת הלק ולטפל בהתאם.