חיפוש

איך להתמודד עם חרדה דנטלית

חרדה דנטלית. מכירים את זה? אם אתם נולדתם לפני יותר משני עשורים, אתם ככל הנראה שייכים לקבוצה שעדיין סובלת מחרדה דנטלית. כי הילדים של היום כבר זוכים לטיפולי שיניים הרבה יותר ידידותיים עם הרבה פחות כאבים מה ששומר על העתיד שלהם ועל החרדה הדנטלית שלא תתפתח.

עם זאת לא נוכל להתעלם מהעובדה שיש ילדים שחוששים מאוד מפני ביקור אצל רופא השיניים אך זה לא קורה דווקא בגלל שיש להם זיכרונות לא טובים או משקעים מהעבר. במקרים רבים זה קורה בגלל ההורים דווקא!

ההורה רוצה שהילד יצחצח שיניים או שהוא מבקש להרתיע אותו מפני אכילת ממתקים, סוכריות, חמצוצים, טופי וכו', ובלי משים לוקחים את רופא השיניים כמקל החובלים. 'ילד שאוכל כל כך הרבה ממתקים או שהוא לא מקפיד על צחצוח שיניים נזקק בסוף לטיפולי שיניים'. אז מי אם אל אנחנו מציירים עבורו את כיסאו של רופא השיניים ככיסא עינויים? אחר כך אנחנו אל מבינים למה הילד לא רוצה להגיע איתנו אל הרופא ומדוע הוא לא משתכנע מההסברים שלנו ש 'זה בכלל לא יכאב לך'….

תכל'ס, מה עושים עם החרדה הדנטלית?

אז האמת היא שאם כבר התפתחה חרדה דנטלית אצל הילד, כבר אין הרבה מה לעשות כדי לשנות אצלו את הסטיגמה. הוא כבר מזהה את רופא השיניים כאדם שען כל הרצון הטוב לא באמת מסוגל לבצע טיפול בלי להכאיב לו. לעיתים החרדה היא כל כך עמוקה עד שהילד פשוט יוותר על טיפולי שיניים וימשיך לסבול כאבי תופת ובלבד לא להגיע אל כס הרופא. בסוד נגלה לכם שיש גם הרבה מבוגרים שנשארו ילדים בקטע הזה ונדמה הם שכאבי השיניים שלהם עדיין פחות גרועים מטיפול שיניים.

אז בדיוק לשם כך יש לנו רופאים מומחים בדיוק לאלו שסובלים מחרדה דנטלית.

מתמודדים עם החרדה

רופא מומחה שיש לו את הגישה, הוא למד את המקצוע והוא יודע היטב איך לגשת אל מטופל שסובל מחרדה דנטלית, עשוי להועיל רבות לכל מטופל, ילד כמבוגר, להתגבר על הקושי, להתגבר על הכאב, להתמודד בגבורה ולא להירתע יותר מטיפולי שיניים.

הדרך הנכונה ביותר היא אכן לא לסחוב את הילד בכוח אל רופא השיניים או לבצע את הטיפולים בלי שיהיה כל רצון או מוטיבציה מצד המטופל. טיפול כזה עשוי להעמיק את החרדה ולעורר בו עוד נקודות מה שרק יהפוך את הסיפור הזה למשהו הרבה יותר מורכב וגם הרבה יותר גרוע.

רופא השיניים הוא חלק מהמשפחה…

אפשר להפוך מלכתחילה את רופא השיניים כחלק מהמעגל הקרוב לילד. ממש כמו דוד חביב ונחמד. את זה צריך לעשות עוד לפני שמגיעים בכלל למושג הזה שלטיפולי שיניים. אם רק נישמע להמלצות ונצעד עם הילד כבר כאשר בצבצה השן הראשונה, נקבל הנחיות להיגיינת השן ולאלו שיגיעו בעקבותיה, נכיר לילד את הכיסא שם הרופא מתבונן בשיניים היפות שלו תוך המחשה מראש איך בודקים את השן ובאלו מכשירים, הרי שהכול יהפוך להיות מונגש יותר וברור יותר עבור הילד.

ברור שיש להקפיד על ביקורת דו שנתית מה שיהפוך את כל הביקור אל רופא השיניים לאחת החוויות החיובית אל הילד כי בתחילה לפחות זה כלל לא יהיה מלווה בכאב.

אם הרופא יהיה ידידותי ונעים, הוא גם יפעיל את הכיסא שיעלה ויוריד את הילד מה שבכלל יהפוך את הטיול לחוויה…

אז חשבו על זה ועדיף מגיל אפס….

המאמר בשיתוף אתר https://www.drjerry.co.il/